Antal: 8 personer
Ingredienser:
12 store kartofler
8 løg
3 tsk. salt
evt 1-1½ tsk. peber1 tsk. kommen
ca 500 gr. revet ost
4 æg
6 dl mælk
drys med paprika
Beskrivelse:
Skræl kartoflerne og riv dem med et groft råkostjern.
Pil og hak løgene. Smør et ovnfast fad.
Læg de revne kartofler lagvis med de hakkede løg i fadet.
Drys med salt, peber & kommen.
Fordel osten i et jævnt lag ovenpå.
pisk æg og mælk sammen og hæld blandingen over.
Bag gratinen i ovnen ved 175 gr. i 45-60 min eller til den har fået en smuk farve og kartofler & løg er møre.
Drys paprika over ved serveringen
Tips:
Prøv evt. at servere med en råkostsalat til. Eller til pølser, kødfars eller stegt fisk eller kylling.
Retten kan frysses i op til 5 mdr.
Variation:
Læg de rå revne kartofler i bunden af en smurt form. Smørdamp løgene og læg dem ovenpå.
Fordel en lille dåse tomatpure (ca. 70 gr.) på og drys 4 spsk. persille over.
Drys med lidt paprika. Hæld ca 2 dl. bouillon (på terning) ved.
Bag i ovn på 175 gr. ca. 45 min. eller til kartoflerne er møre og retten har fået farve.
Da bouillon er salt, behøver man ikke at salte retten yderligere.
Man kan evt. hæve ovntemperaturen til 200 gr. de sidste 10 min. af bagetiden.
Istedet for at rive de rå kartofler, kan man skære dem i tynde strimler eller skiver.
Man kan også tilsætte et par knuste hvidløg.